Allahin muistaminen ja vanhempien kunnioittaminen

Allahin muistaminen ja vanhempien kunnioittaminen

Postby Zahra » Sat Apr 19, 2008 10:43 pm

Luentopaikka ja -aika: Fatemeh Zahra Islamilainen Kulttuurikeskus, Helsinki, 15.11.2007
Luennoitsija: Imaami Fathollahpour
Referoinut luentomuistiinpanojensa perusteella: Zahra

JOHDANTO

Aiemmalla luennolla edellisellä viikolla käsiteltiin sitä, että jokaisen ihmisen - sekä miehen että naisen - elämässä tulee ongelmia ja vastoinkäymisiä. Joskus tämä johtaa siihen, että ihmiset löytävät itsensä vaarallisista tilanteista. Mitä pitäisi tehdä silloin, jotta pysyisi rauhallisena ja tyynenä.

Koraanissa on sanottu:

... jotka uskovat ja joiden sydän tyyntyy Jumalan muistelemisesta. Eivätkö sydämet tyynnykin Jumalan muistelemisesta! (13:28)

Kun toistetaan Allahin nimeä, ihmisen mieli tyyntyy.

VANHEMPIEN KUNNIOITUKSESTA

Kaikissa Kirjan uskonnoissa (juutalaisuudessa, kristinuskossa, islamissa...) on yksi synti, joka on todella suuri. Tämä on kuin ateismi, että kieltää Jumalan. Mooseksen, Jeesuksen ja kaikkien muidenkin profeettojen (rauha heille) ensimmäinen sanoma oli, että pitää uskoa Jumalaan.

Viittaa Raamattuun tai Katekismukseen, ja ensimmäiseen kymmenestä käskystä:

"Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia."

Uskon jälkeen islamissa on tärkeää myös vanhempien kunnioitus, joka on tämän luennon pääaihe. Vanhempien kunnioitus on mainittu Koraanissa 7 kertaa ja tämä on toiseksi tärkeintä.

Koraanissa on sanottu:

Herrasi on säätänyt, että teidän tulee palvoa vain Häntä ja että teidän tulee tehdä hyvää vanhemmillenne, saavuttivatpa he molemmat tai vain toinen heistä korkean iän luonasi. Älä sano heille "hyi" äläkä aja heitä pois, vaan puhu heille ystävällisesti. Ole nöyrä ja levitä armon siipi heidän ylleen ja sano: "Herrani, armahda heitä, sillä he kasvattivat minua, kun olin pieni." (17:23-24)

Vanhemmat ovat eri-ikäisiä meidän kanssamme. Vanhemmat haluavat, että olisimme kuten he, mutta saatamme kuitenkin olla toisenlaisia. Vanhempia täytyy yrittää kunnioittaa samalla kun tekee omia valintoja. Esimerkiksi sinä saatat olla muslimi ja vanhempasi kristittyjä. Se ei saa vaikuttaa asiaan eikä vapauta sinua vanhempien kunnioittamisesta. Saattaa olla myös niin, etteivät vanhempasi pidä ystävistäsi ja kavereistasi.

Voimme kuitenkin säilyttää kunnioituksen jollain menetelmällä. Yleensä vanhemmat pitävät lapsiaan elämänsä hedelminä ja ilonaiheinaan. Jos isä rukoilee lapsensa puolesta, varmasti lapsi saa nähdä valoisan tulevaisuuden.

Edellämainitussa Koraanin jakeessa on käsketty kunnioittaa vanhempia riippumatta uskonnosta. Jos kunnioittamista halutaan määritellä jollain tavalla, niin kunnioittaminen tarkoittaa sitä, että tekee jotain, joka auttaa vanhempia saavuttamaan onnellisuuden. Kun vanhemmat ovat onnellisia, se tuo väistämättä siunauksia sinullekin.

Esimerkiksi kun annat tilaa vanhemmalle ihmiselle linja-autossa tms., saat siitä Jumalan palkkioita. Kun ihminen kunnioittaa (itseään) vanhempia, on se hyväksi omalletunnolle.

Koraanissa on sanottu:

Sitten me teimme liiton Israelin kansan kanssa: "Teidän tulee palvoa vain Jumalaa, tehdä hyvää vanhemmillenne ja sukulaisillenne, orvoille ja köyhille. Puhukaa ihmisille ystävällisesti, pitäkää rukouksenne ja antakaa almuja." (2:83)

On mielenkiintoista, että kun islamissa puhutaan isästä tai äidistä, se ei tarkoita vain omia vanhempia, vaan se voi olla myös esim. opettaja. Sellainenkin henkilö voi olla "vanhempi". Tällaisten ihmisten kunnioittaminen johtaa Allahin tyytyväisyyteen.

Kun rukoillaan toisen ihmisen puolesta, omatkin pyyntömme toteutuvat. Allah hyväksyy rukouksen, joka tulee puhtaalta kieleltä ja puhtaalla aikomuksella.

KERTAUS

Kahdesta edellisestä luennosta on tärkeää muistaa kaksi asiaa:

1.) Allahin muistaminen ja Hänen nimensä toistaminen (Allaah, Allaah, Allaah...) Tämä tyynnyttää ihmisen sydämen, kuten Allah lupaa Koraanissa.
2.) Vanhempien kunnioittaminen. Kunnioittaminen tarkoittaa, että tekee jotain, joka auttaa vanhempia saavuttamaan onnellisuuden.
Attachments
Luentoreferaatti_15112007.pdf
(290.19 KiB) Downloaded 370 times
Zahra
 
Posts: 494
Joined: Sun Oct 19, 2003 8:19 pm
Location: Helsinki

Return to Sekalaisia luentoaiheita

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron