Yksinkertaista elämäsi materiaalista puolta...

Tälle palstalle voitte kirjoittaa pidempiä artikkelityyppisiä (shiia)islamia tukevia kirjoituksia.

Yksinkertaista elämäsi materiaalista puolta...

Postby Zahra » Fri Sep 17, 2004 1:10 pm

Yksinkertaista elämäsi materiaalista puolta ja näe suurempi kuva
Kirjoittanut: Syed Mohammad Masoom Abidi
Lähde: IslamicOccasions.comin postituslistalta 13.9.2004

---

"Hän, joka tulee rikkaan miehen luo ja osoittaa nöyryyttä hänelle (tämän rikkauden vuoksi) on menettänyt kaksi kolmannesta uskonnostaan" ( Profeetta Muhammadin (saw) sanonta; Lähde: Tuhful Aqool, s. 8 )

Surullista, etteivät Muslimit ole immuuneja modernin yhteiskunnan materiaalisten ulkoisten tunnusten perässä kiirehtimiselle. Joissakin yhteisöissä Muslimit kirjaimellisesti kilpailevat nähdäkseen, kenellä on suurin talo, hienoimmat autot ja vaatteet tai kaikkein kallein koulutus.

Mutta Muslimin ei koskaan oletettu elävän tällä tavalla. Hänen tulisi olla "vähemmän on enemmän" -käsitteen edustaja, mitä tulee materiaalisiin asioihin. Jotkut Muslimit ovat samalla kun toiset saattavat kamppailla ollakseen. Toiset kenties haluavat ainoastaan päästä eroon veloistaan. Kuitenkin toiset saattavat haluta mullistaa täydellisesti tavan, jolla he ovat eläneet elämänsä ja raha-asiat ovat vain tämän eräs näkökulma.

Mitkä tahansa ovat sinun syysi, alla on joitakin neuvoja auttamaan sinua yksinkertaistamaan elämäsi materiaalista puolta ja näkemään suuremman kuvan.

Neuvo #1: Ajattele tätä Duaa

"Toiset taas sanovat: Herramme, anna meille hyvää tässä maailmassa ja hyvää tuonpuoleisessa ja varjele meitä tulen rangaistukselta!" (Koraani 2:201)

Tämä on Muslimien tavallinen Duaa, ja se viittaa ettei meidän täydy pidättäytyä hyvän etsimisestä tässä maailmassa saavuttaaksemme hyvää seuraavassa.

Neuvo #2: Tee testamenttisi

Tämä saattaa olla pelottavaa, mutta se antaa sinulle todellisen kuvan siitä, missä olet ja missä sinun täytyy tai haluat olla. Kukapa ei haluaisi kuolla velattomana jättäen rahaa rakkailleen? Tekemällä testamentin, näet suuremman kuvan - kuinka paljon olet velkaa, kuinka paljon sinä olet jättänyt annettavaksi - ja se saattaa tarjota paljon tarvitun potkun monille meistä aloittaa tehdä asioita, joita meidän täytyy tehdä saadaksemme rahataloutemme järjestykseen.

Neuvo #3: Kyseenalaista tulonlähteesi

Onko se Halal? Mistä minun rahani tulee? Nämä ovat elämää muuttaavia kysymyksiä. Ole valmis tarkastelemaan kovalla silmällä työtä, jota olet saattanut tehdä vuosia. Ole valmis ottamaan raju, mutta vähittäinen askel kohti tuloa, mikä saattaa olla vähemmän, mutta Halal vastakohtana sille, joka on enemmän, mutta Haram. Kun tullaan Halal-tulonlähteeseen, vähemmän on todella enemmän koskien siunauksia ja suojelusta Allahin rangaistukselta.

Neuvo #4: Tee henkilökohtainen taloussuunnitelma, jonka toisluokkalainen voi ymmärtää

Kun ihmiset kuulevat sanan budjetti, he saattavat ajatella kylmiä tilintarkastajia laskemassa ilmeettömästi suuria määriä numerotietoa tietokoneella paperipinoksi. Mutta sinun henkilökohtaisen budjettisi ei tarvitse olla tällainen. Jos pidät tietokoneista, hanki ohjelma, mikä auttaa sinua tekemään tämän. Jos et, hanki vihko tai kansio ja ala tehdä tätä. Tee se yksinkertaiseksi. Kuvittele itsesi toisluokkalaiseksi ja kysy itseltäsi kuinka budjetoisit rahasi. Muista, että ainoat matemaattiset toiminnot, joita todella tarvitset, ovat ne, mitkä olet todennäköisesti oppinut toisella luokalla: yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolasku, siinä kaikki.

Tämän tarkoitus on auttaa sinua tunnistamaan, mihin rahasi todella menevät, kuinka voit maksaa kaikki velat ja kuluttaa rahasi viisaammin.

Neuvo #5: Kirjaa ylös ja maksa pois kaikki velkasi

Olipa se 20 € jonka lainasit vaimoltasi hiustenleikkaukseen viime viikolla, 100 € jonka lainasit veljeltäsi tai opintolaina, kirjaa ylös jokainen velka mikä sinulla on ja sisällytä kaikkien velkojesi takaisinmaksu henkilökohtaiseen taloussuunnitelmaan. Itseasiassa, aseta tietty osa tulostasi, milloin tahansa otat sen vastaan, vain tähän tarkoitukseen. Vain aloita. Älä odota, että sinulla olisi suuri summa. Laita 5 €, 10 €, 15 €. Mikä tahansa on summa, aloita tänään.

Neuvo #6: Vältä ostamasta, ellei sinulla ole rahaa

Se on juuri tämä asenne, jonka luottokorttien mainostajat pyrkivät muuttamaan. He haluavat sinun ajattelevan, että tämä typerä muovinpalanen on lippu onneen. Se tarkoittaa, että voit ostaa milloin, missä ja miten haluat.

Ei totta. Muista, jos ostat luotolla, sinun täytyy käsitellä stressi maksaa pois tämä lasku ennen kuin korko iskee päälle. Jos et, alkuperäinen hinta nousee. Tämä ei ole ainoastaan päänsäryn aihe. Koron ottaminen ja antaminen on Haram.

Neuvo #7: Yritä vähentää lainaamista

Ellei se ole aivan välttämätöntä, vältä rahan lainaamista, vaikka se on korkovapaata sukulaiselta tai ystävältä. Tämä lisää vain stressiä muistaa herkeämättä, että sinun täytyy maksaa takaisin jollekin ja se ottaa pois sinun kyvystäsi kuluttaa siihen, mikä on todella tärkeää. Joissakin tapauksissa, sillä voi olla negatiivinen vaikutus ihmissuhteisiin (jos lainanantajat ovat perhettä tai lähiystäviä). Maksa pois minkä olet jättänyt ja yritä välttää tätä tapaa. Jos harjoitat neuvoa #2, sinulla on vähemmän tätä ongelmaa, insha Allah.

Neuvo #8: Älä käytä shoppailemista ratkaisuna

Shoppaileminen ei ole yksinkertaisesti vain mekaaninen toiminto kulttuurissamme. Se on, mitä jotkut tekevät kun he ovat masentuneita tai haluavat pitää hauskaa. Olkoonpa he teinejä, jotka maleksivat ostoskeskuksissa tai heitä, jotka näkevät ruokakauppoihin menemisen lauantaisin perhematkana, shoppailemisesta on tullut vapaa-ajan harrastus. Tee sääntö, ettet mene shoppailemaan ellei sinulla ole tiettyä tavaraa, jonka haluat ostaa tai jokin todellinen työ tehtävänä. Sitten ota jokin mielenkiintoinen toiminta korvaamaan ratkaisusi: aika perheen kanssa, Halaqa (=islamilainen opintopiiri), urheileminen, lukeminen jne.

Neuvo #9: Lue tämä Duaa ennen kuin astut ostoskeskukseen tai torille

La ilaha illallahu wahdahu la shareeka lahu, lahul mulko wa lahul hamdo, yuhyee wa yumeetu, wa huwa hayyu la yamooto, bi yadihil khayru, wa huwa 'ala kulli shay'in qadeer.

Käännös: Ei ole muuta jumalaa paitsi Allah, yksin, ilman kumppaneita, Hänelle kuuluu kaikki valta ja ylistys. Hän antaa elämän ja aiheuttaa kuoleman, ja Hän on Elävä eikä kuole. Hänen kädessä on kaikki hyvä ja Hän on kaikkien asioiden yllä Kaikkivaltias.

Neuvo #10: Yritä välttää shoppailemista ilman listaa

Ja pidä kiinni siitä, vaikka siinä on vain yksi tai kaksi tavaraa. Normaalisti ihmiset käyttävät tätä elintarvikkeita varten, mutta käsitettä voidaan laajentaa vaatteiden, kenkien jne. ostamiseen. Jos pystyt pysymään listassa, näet hienojen markkinointi temppujen taakse kaupan edessä ja kuljet suoraan sinne, mihin sinun täytyy mennä, hankit sen mitä sinun täytyy saada, ja lähdet ilman tulemista narratuksi ostaa jotain tarpeetonta pikkurihkamaa tai muita alennuskohteita sinä päivänä.

Neuvo #11: Aseta kiintiö pakkomielteillesi

Kerro itsellesi, ettet kuluta enemmän rahaa kuin sanotaan 50 € kuukaudessa asioihin, jotka eivät ole todella välttämättömiä, mutta sinä tykkäät omistaa (eli paljon vaatteita, suklaata, roskaruokaa, tietokonepelejä ja videoita jne.) tai mikä tahansa on sinun pakkomielteesi. Sitten pidä vain tämä summa kukkarossasi. Älä nosta enempää tililtäsi.

Neuvo #12: Anna, anna, anna

Sadaqa (=hyväntekeväisyys) ei alenna rikkautta. Löydä mahdollisuuksia antaa (eli Ramadan, jos tunnet sukulaisen tai toisen Muslimin tarpeessa jne.)

Neuvo #13: Kohtele korkoa kuin inhottavaa asiaa kuten se on

Kun alat keskittyä uudestaan ja alat tunnistaa taloudellisen elämäsi Halal ja Haram asiat, saatat huomata, että monet asiat, joita sinulla oli tapana tehdä (eli tulonlähteesi ja kuinka käytit sitä) eivät ole Islamilaisten arvojen kanssa yhdenmukaisia. Koron antaminen ja ottaminen on yksi näistä. Kohtele korkoa sellaisena kuin se on: inhottavana sairautena, joka orjuuttaa ihmisiä ja tekee heistä onnettomia. Ole tietoinen siitä ja vältä sitä millä hinnalla hyvänsä, huolimatta kuinka pienellä. Kannusta muita samaan.

Neuvo #14: Säästä tietty osuus rahoistasi

Tämä ei ole siksi, että sinä voit varastoida rahaa. Hätätilanteita tapahtuu. Sinun säästösi voivat auttaa sinua silloin. Tai menetät työsi ja sinä olet perheesi ainoa elättäjä. Sinun säästösi voivat auttaa sinua lyhyellä tähtäimellä ainakin kattamalla pelkät välttämättömyydet kunnes jokin toinen järjestely ratkeaa.

Neuvo #15: Vastusta pakkoa "pysytellä Jameelin perheen perässä"

Jameelin perhe sai uuden talon. Mutta sitten Syedin perhe sai isomman. Vastineena Sakrin perhe sai kartanon. Ja kierre jatkuu. Tällainen kilpailu materiaalisissa asioissa on toinen esimerkki materiaalisesta orjuudesta. Vastusta pakkoa pysytellä Jameelin perheen tai muiden perässä siinä asiassa. Jos paine on liian voimakas, harkitse ystäväpiirisi laajentamista heihin, jotka eivät perusta suhteitaan kanssasi siihen, kuinka paljon rahaa teet tai kuinka monta autoa sinulla on.

Neuvo #16: Jos pystyt, heitä TV pois tai alenna sitä, kuinka usein erityisesti lapsesi katsovat sitä

Televisio on yksi parhaimmista asioista, mitä on tapahtunut lelujen kaupittelijoille, painonalennus-tempuille ja epävarmuudelle. Siitä eroon hankkiutuminen tai sen kulutuksen alentaminen, erityisesti lapsillasi, alentaa tarvetta ostaa viimeisimpiä toimintahahmoja, Barbeja tai mitäpä ei. Tämä ei tarkoita, että halu menee pois. Mutta kun lapsia (ja aikuisia samaten) ei pommiteta päivittäisillä viesteillä raviten heidän tarvettaan saada samat lelut tai epävarmuudet kuin heidän ystävillään on, näillä tavaroilla on vähäisempi merkitys ja se auttaa alentamaan tarvetta käyttää materiaalisia asioita henkilökohtaisen tyydytyksen lähteinä.

Neuvo #17: Tee Istikhara ennenkuin ostat suuria tavaroita

Mielenkiintoinen tositarina: Sisko ja hänen miehensä menivät ostamaan sohvan. He löysivät kaksi, joista he pitivät. He päättivät tehdä Salatul Istikharan. Kun he menivät takaisin liikkeeseen, yksi sohvista oli myyty. Opetus: (ainakin minulle) ennen isojen tavaroiden ostamista, etsi Allahin johdatusta ja apua, ja Hän antaa sinulle mikä on parasta. Se antaa sinulle myös aikaa ajatella, haluatko kuluttaa yli 500 € johonkin vai etsitkö jotain halvempaa.

Neuvo #18: Kuvittele itsesi matkustajaksi

Mitä sinä huomaat matkustajissa? He ovat keskittyneitä päämääräänsä, ja pitävät mukanaan hyvin vähän asioita, jotka rasittavat heitä. Meidän päämäärämme Muslimeina, insha Allah, on Jannah (=Paratiisi). Meidän täytyy pitää katseemme keskittyneenä sinne. Se tarkoittaa myös olla olematta liian juuttunut asioihin kuten hienot kodit ja autot (mitkä on lähes aina ostettu käyttäen korkoa).

Kirjoittanut: Syed Mohammad Masoom Abidi
Lähde: IslamicOccasions.comin postituslistalta 13.9.2004
Zahra
 
Posts: 494
Joined: Sun Oct 19, 2003 8:19 pm
Location: Helsinki

Return to Artikkelit

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron